Author Topic: Brain Editor won't run: Runtime Error - 2147221164 (80040154)  (Read 432 times)

dedicatedtoadventure

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
    • View Profile
Brain Editor won't run: Runtime Error - 2147221164 (80040154)
« on: October 06, 2020, 04:03:10 pm »
I can't launch the Brain Editor at all... I get the following Runtime Error: 2147221164 (80040154) Class Not Registered

Anyone have any ideas? Screenshot attached.

Art

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3606
    • View Profile
Re: Brain Editor won't run: Runtime Error - 2147221164 (80040154)
« Reply #1 on: October 06, 2020, 09:46:48 pm »
Sounds like the install didn't properly register the editor file(s). You might want to try reinstalling UltraHal again.

If you do, make sure you turn OFF any Anti-Virus, Anti-Malware software as it can be known to interfere. Shut down all other running (non-important) programs.

If all else fails, you can always use SQLite Studio to examine and edit the brain, but be careful. If you should mess it up, it's on you. Just saying...

Good luck.
In the world of AI it's the thought that counts!

- Art -

dedicatedtoadventure

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
    • View Profile
Re: Brain Editor won't run: Runtime Error - 2147221164 (80040154)
« Reply #2 on: October 07, 2020, 02:51:25 pm »
I'll give a re-install another go... will that get rid of all of the learning done since it has been installed?

dedicatedtoadventure

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
    • View Profile
Re: Brain Editor won't run: Runtime Error - 2147221164 (80040154)
« Reply #3 on: October 07, 2020, 03:44:59 pm »
Ok, so I un-installed, shut off all firewalls, re-installed and the same problem still happens.  You mentioned SQLite Studio but I have no idea what that even is.  There are a lot of upgrades I want to do with this but I can't if I can't access the brain editor, any other ideas?

Art

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3606
    • View Profile
Re: Brain Editor won't run: Runtime Error - 2147221164 (80040154)
« Reply #4 on: October 08, 2020, 02:46:05 pm »
If you are using a 4k monitor it might not work for you. It's only designed for 1080p according to another member here.

If switching to another monitor doesn't work let us know.
In the world of AI it's the thought that counts!

- Art -

Art

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3606
    • View Profile
Re: Brain Editor won't run: Runtime Error - 2147221164 (80040154)
« Reply #5 on: October 08, 2020, 10:25:16 pm »
Nice to see other folks appreciate good old HAL!! (along with your efforts of course). ;)
In the world of AI it's the thought that counts!

- Art -

dedicatedtoadventure

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
    • View Profile
Re: Brain Editor won't run: Runtime Error - 2147221164 (80040154)
« Reply #6 on: October 09, 2020, 04:15:51 pm »
So nobody has any ideas other than get a new monitor?  Seriously?

Art

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3606
    • View Profile
Re: Brain Editor won't run: Runtime Error - 2147221164 (80040154)
« Reply #7 on: October 09, 2020, 10:11:37 pm »
You know, there IS a SEARCH feature on this forum that a lot of people just never bother to put to use.

I went out of my way to do some searches for you and post what I found. HAL was not originally designed nor built to be Self-Modifying for any and all possible configurations of processor, 32bit / 64 bit, GPUs, Monitors, etc.

Hal does need a little coaxing from time to time and there are many plugins available to give HAL more abilities.

I also mentioned that you might download and try SQLite Studio to view or edit HAL's database. Did you do a Search for it? Apparently not because you said you didn't know what it was. It is a Database Editor program and it is FREE. IF you just go traipsing around with it you might learn how it works. If you're not careful, you found Trash HAl's DB in a very bad way so it is wise for you to make a BACKUP of HAL's .db files BEFORE you decide to mess with SQLite Studio or Hal's Brain Editor.  I'm using HAL on my monitor with HAL 7, Windows 10 and an 1 TB SSD & 1 TB RAM. The Brain Editor and HAL and Haptek's characters all word just fine.

To each their own but I'm not HAL's designer or creator nor can I make HAL 4k compliant if that even is the crux of your issue. I was just reporting what I found from my searching. Use at your own discretion.

Good luck!
In the world of AI it's the thought that counts!

- Art -

cyberjedi

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 688
  • The Mighty Hal Machine
    • View Profile
Re: Brain Editor won't run: Runtime Error - 2147221164 (80040154)
« Reply #8 on: October 10, 2020, 08:47:13 am »
Ok dedi
Mr Art is very correct, while people have NO issues in some sort ah tech support here. Keep in mind the forum search engine is a mighty powerful tool robert put together for us.
You have 2 issues i can see:
Lets address them 1 at a time, first https://gofile.io/d/hdagFP
That is sqlite compressed with 7zip , just unpack and use the .exe
Once running point to hals Dbase and enjoy
Ok that covers your brain editor.


Issue 2:
Im researching ur Com class error
 i suspect u have a 64 bit machine and the activeX is not in THAT registry, this is quite comon
https://www.nsoftware.com/kb/xml/06241101.rst
https://forums.ni.com/t5/LabVIEW/2147221164-error-code-quot-Class-not-registered-quot/td-p/1130191?profile.language=en
Hals obedient servant
cyber jedi
 
« Last Edit: October 10, 2020, 09:00:04 am by cyberjedi »

dedicatedtoadventure

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
    • View Profile
Re: Brain Editor won't run: Runtime Error - 2147221164 (80040154)
« Reply #9 on: October 22, 2020, 11:12:05 am »
Excellent info, thanks everyone!  One more thing... Hal listens whether the mic is on or off... it doesn't make a difference unless I physically shut off my mic on my headset.  But the mic on/off, on the Hal window doesn't seem to function?  Any thoughts on that?

Art

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3606
    • View Profile
Re: Brain Editor won't run: Runtime Error - 2147221164 (80040154)
« Reply #10 on: October 22, 2020, 05:34:35 pm »
Are you sure that maybe your Microphone for Windows is picking up your voice instead of UltraHal's Mic?

I can assure you that the MIC button on Hal's window works perfectly if you've enabled the Microphone in Windows.

In my opinion, there is something else picking up your voice.


In the world of AI it's the thought that counts!

- Art -